Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Kegyelet
Katonasors a Nagy Háborúban
2018.03.05. 07:47 , Fojtik Ádám hdgy.
Legát István komáromi helytörténész I. világháborús anyagából nyílt kiállítás „Katonasors a Nagy Háborúban” címmel a naszályi művelődési házban, ahová meghívták az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) tatabányai irodáját is.
A kiállítást Bálint Ferenc, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) főmuzeológusa, az MH KIKNYP tatabányai irodájának tartalékos hadisírgondozó tisztje nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az I. világháború majd’ minden magyar családot érintette: Neszmély közel ötszáz hadra fogható korú lakójából hozzávetőlegesen ötvenen soha nem tértek vissza a különböző frontokról.

Vámosi László, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének alelnöke ünnepi előadásában a hadifogolysorsról beszélt: Magyarország területén 14 hadifogolytábor működött, ahol 560 000 hadifogoly fordult meg, rájuk 1200 népfelkelő őr vigyázott. A körülmények nem voltak jók, az első hadifogoly transzportok beérkezésekor még nem álltak a barakkok, így jobb híján a szabad ég alatt szállásolták el őket.

Legát István a kiállítást bemutatva elmondta, a kiállítás szerkezete követi egy átlagos katona útját: először egy olaszországi frontrészletet mutatnak be drótakadályokkal, majd egy tábori kötöző helyet, egy tábori kórházat. Egy tárlót szenteltek a hadifogságnak, egyet pedig az egykori komáromi hadikórház temetőjének, amelyet nemrégiben a HM HIM centenáriumi pályázatából újult meg, hogy Komárom és környékének méltó I. világháborús emlékhelye legyen.

A megnyitó végén Kovács Zsigmond naszályi lakos szavalta el vitéz Somogyváry Gyula Vetélkedés a Felvidéken című versét. A kiállítás március 21-ig látogatható a naszályi művelődési házban.

Fotó: a szerző felvételei

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2