Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Két generáció, egy cél
2018.05.11. 08:13 , Heszler Ramóna Petra ka.
Hogy mi a közös egy húszas éveiben járó fiatalemberben és egy közel hatvan éves férfiban? Például a honvédség! Radics Miklós önkéntes műveleti tartalékos zászlós nem ma kezdte a katonai pályát, Karakas Patrik önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy pedig 2017. szeptemberben öltött egyenruhát: velük beszélgettünk. Mindketten az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Katonai Igazgatási Osztályán töltik szolgálatukat, és, bár sok mindent másképp látnak, a haza szolgálata egyformán fontos számukra.
- Mióta dolgoznak az MH KIKNYP Katonai Igazgatási Osztályán?

Radics Miklós t. zls. (M): 2013 óta vagyok az alegységnél tartalékos, amely sokat fejlődött azóta, így még szívesebben töltöm itt a szolgálatomat.

Karakas Patrik t. fhdgy. (P): Én tavaly nyáron diplomáztam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, és szeptemberben kezdtem a tartalékos szolgálatot az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságon. Ott voltam egészen februárig, és mivel ottani munkámhoz szükség volt a Katonai Igazgatási Osztályon való betanulásra, így itt töltöttem egy hetet. Nagyon megtetszett ez a feladatkör, és a kollégák is szimpatikusak voltak, ezért szerettem volna itt folytatni a munkát. Ez a második hetem itt, így még szokom a légkört, mellette pedig iskolába is járok.

- Hogyan kerültek közel a honvédséghez?

M: - Én 1982-ben kezdtem mint tiszthelyettes hallgató, 1984-ben törzsőrmesterként végeztem. Ezután kezdődött meg 25 éves szolgálatom: 2007-ben szolgálati nyugdíjba mentem, majd miután lehetőség nyílt tartalékosként visszatérni a seregbe, éltem vele, így 2013 óta szolgálok itt.

P: Első számú motivációm az édesapám volt, aki katonaként a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, és alezredesként ment nyugdíjba. Ezt követően ügyvédi irodát nyitott, és pár éve már ő az egyik képviselője a Honvédszakszervezetnek, így volt alkalmam a szervezettel közelebbről is megismerkedni: az ottani dolgozók sokat meséltek a honvédség belső működéséről, különböző programokon is részt vettem általuk, és ők is bátorítottak, hogy vágjak bele.

- Mesélnének kicsit arról, milyen munkát végeznek az osztályon?

M: A behívókat borítékolom, postázok, valamint sok kisegítő munkát végzek, amik ugyan kicsinek tűnhetnek, de segítik a rendszer működését. A helyzetem annyival másabb, mint Patriké, hogy évente csak két hónapot szolgálok itt, de ez is sokat számít, és fontos tagja vagyok a csapatnak. Nyugdíj alatt sokan, ha nem aktivizálják magukat, nem sportolnak, nincsen elfoglaltságuk, eltunyulnak, vagy unatkozni kezdenek, így ez a munka egy nagyon jó lehetőség és erőpróba nekem.

P: Ugyan még csak két hete vagyok itt, ezért még a betanulás időszakában vagyok, de nagyon jók a benyomásaim és a munka is tetszik: behívásokkal fogok foglalkozni a jövőben, jelentéseket írok majd, és a behívandó személyekkel fogom tartani a kapcsolatot.

- Hogy látják, hogy jönnek ki egymással különböző generációk tagjai, akiknek eltérő az értékrendjük?


M: Ez a katonaság. Itt rendfokozatok vannak, és a parancs az parancs, még ha egy fiatalabb is adja. Természetesen figyelembe vesszük a korát a kollégáknak, hiszen másképp beszélek egy 25 évessel vagy egy 50 évessel, de a tisztelet mindenkinek jár, és mi meg is adjuk. Így ez nem okoz gondot: van egy közös feladat, egy csapat és ahhoz mindenki hozzá teszi a tudását. Itt a csapatmunka a fontos. Goldschmidt Roland őrnagy, megbízott osztályvezető nagyon jól átlátja a feladatokat és azt, hogy ki miben jó: látszik is, hogy az emberek szeretik, amit csinálnak, nem csak kötelességből végzik azt.

P: El kell fogadni, hogy változnak az idők. Jönnek a fiatalok, akik akár rendfokozatban egy idősebb fölé kerülhetnek. Azonban tudni kell együtt dolgozni, figyelembe véve, hogy ki mit tud beletenni a közös munkába, legyen az szakmai tudás, tapasztalat vagy a friss és új gondolatok.

- Kinek és miért ajánlanák a tartalékos rendszert?

M: Mindenkinek, aki tud működni egy parancsuralmi, hierarchikus rendszerben. A sorkatonaság felfüggesztése óta majdnem egy generáció kiesett, akiknek szinte semmilyen kapcsolata nem volt a honvédséggel, így a tartalékos rendszer egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy az is belekóstolhat a katonalétbe, aki nem akarja teljesen elkötelezni magát. Mi, akik voltunk sorkatonák, már valamennyire ismerjük ezt a rendszert, ami persze sokat alakult azóta: egy frissen, civil életből jött fiatalnak új lehet ez a szemlélet és a kevesebb mozgástér, de fontossági sorrendet tanulhat.

P: De ezt a mozgásteret ki kell tudni használni. Ki tudja magát az ember itt is élni, csak tenni kell érte. A fiataloknak én is mindenképp tudnám ajánlani, mert nem annyira hosszú elköteleződés, mint egy például egy szerződéses szolgálat és iskola mellett is végezhető. Ha mondjuk valaki be jön fél évre, annyi idő alatt el tudja dönteni, neki tetszik vagy nem tetszik a rendszer, akár csak a civil életben a próbaidő alatt. Jó hogy már a honvédségnél is van ilyen lehetőség.

- Hogy érzik, mi most a benyomása az embereknek a Magyar Honvédségről?

M: Hosszú évek után kezd újra népszerű lenni, a fiatalok is kezdik elfogadni, sőt érdekli őket ez az egészen más világ, ahol szabályrendszer van, alakiasság van. Újra jó egyenruhában járni az utcán, visszatért a tisztelete.

P: A környezetemben azt tapasztaltam, hogy kíváncsiak az emberek, mert még mindig keveset tudnak a honvédségről, ezért fontos a hazafias nevelés, hogy minél többekhez eljusson.

- Mi a terv a jövőre nézve?

M: Még bőven vannak elképzeléseim: szívesen vállalnék akár külszolgálati, akár határ menti feladatot. Ehhez persze edzenem kell, így a közelebbi tervem az állóképességem fejlesztése, ebben pedig a honvédség nagyon is motivál, hiszen szeretnék legalább olyan jól teljesíteni a fizikai állapotfelméréseken, mint a fiatalok. Addig élünk, amíg mozgunk, és karban tartjuk magunkat, és én ebben hiszek.

P: Szeretném befejezni a jogi tanulmányaimat, és emellett folytatni a tartalékos szolgálatot, aztán majd meglátjuk, mit tartogat a jövő.

Fotó: a szerző felvételei

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2