Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
19 településen népszerűsítik a Magyar Honvédséget
2018.06.11. 12:49 , Juhász László százados
Toborzó körutat szervez az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Békés megyei irodája (MH KIKNYP 2. KIÉI) és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 11. Előkészítő Részleg (MH HFKP 11. ER) katonáival. Április végétől november közepéig Békés megye tizenkilenc településén népszerűsítik a Magyar Honvédséget.
A „101-es újratöltve” megnevezésű toborzó kampánysorozat célja, hogy az I. világháború centenáriumának évében az életüket áldozó hős katonák emléke előtt, valamint hogy a helyi lakosságot tájékoztassa a Magyar Honvédségen belül vállalható szerződéses, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálati formák lehetőségeiről.

A rendezvénysorozat 2018. április 27-én kezdődött Sarkadon, és 2018. november 16-án egy záró rendezvénnyel fejeződik be Békéscsabán. Közben a megye 17 helyszínén, járásközpontjain, frekventált településein jelennek meg a katonák.

A toborzó körút „101-es újratöltve” megnevezésével emléket állít Békés megye I. világháborús katonai alakulatának: a békéscsabai állomáshelyű császári és királyi 101-es gyalogezred állományába számos helyi katona vonult be.

A körút eddigi állomásain, Sarkadon, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szarvason és Gyomaendrődön a települések I. világháborús emlékműveinél a polgármesterek köszöntő beszéddel nyitották meg a megemlékezést. Ezt követően Lipták József alezredes, az MH HFKP 11. ER részlegvezetője emlékezett meg az I. világháború hős katonáiról. Beszédeiben kiemelte, kötelességünk emlékezni, az emléküket fenntartani azoknak, akik a családtól évekre elszakítva végigélték a háború szenvedéseit, és azokra, akik az életüket áldozták a hazájukért. A megemlékezések végén a helyi önkormányzat képviselői, majd Lipták József alezredes és Juhász László százados, az MH KIKNYP 2. KIÉI megbízott irodavezetője helyezték el katonai tiszteletadással az emlékműnél a kegyelet koszorúit.

A megemlékezést követően az érdeklődő lakosság, az iskolák tanulói egy helyi előadó közreműködésével megismerkedhettek a település I. világháborús történéseivel, a helyi lakosság szerepvállalásával az események sorozatában. Ezt követően az MH KIKNYP 2. KIÉI toborzó szakállománya előadásában tájékoztatást kaptak a szerződéses katonai szolgálatvállalás lehetőségéről, a felvételi eljárás menetéről Ez mellett a járási rendszerre épülő önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati rendszerről kaphattak részletes információt a résztvevők.

A résztvevők több helyszínen is megtekinthették az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségzenekarának és díszalegységének, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred díszalegységének programját, valamint egy előadást az alakulat életéről.

Fotó: MH KIKNYP 2. KIÉI és MH HFKP 11. ER
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2