Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Hatalmas érdeklődéssel zárt a Tapolcai Hadifesztivál
2018.07.10. 12:49 , Singer Éva hadnagy
Hétvégén megelevenedett a 20. század hadtörténete Tapolcán. A több ezer nézőt vonzó hadi fesztiválon többek között hagyományőrző német, orosz, amerikai és afgán katonai táborokba nyerhettek bepillantást az érdeklődők.
Július 7-8-án ismét megtelt élettel a tapolcai Csobánc laktanya. Már a reggeli kapunyitás előtt is nagy tömeg várta a bejutást, és a két nap alatt több ezer látogató volt kíváncsi az egykori és a mai katonák mindennapjaira. Az érdeklődők idén is színes forgatagba csöppentek: volt egyenruházati, felszerelési és fegyverzeti kiállítás, bepillantást nyerhettek a tábori életbe, kipróbálhattak fegyvereket, harcjárműveket, például T-72 harckocsit, VT-55 és MTLBU lánctalpasokat, láthattak dinamikus bemutatókat: szombaton egy afgán-szovjet csatajelenetet, vasárnap pedig egy II. világháborús ütközetet. A 20. század hagyományőrző katonái mellett a jelen kor honvédségét képviselve az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság veszprémi központjának állománya mindkét nap repülőgép-szimulátorral és hatástalanított fegyverbemutatóval várta a látogatókat.
A gyermekek körében még a szimulátornál is népszerűbb volt a repeszálló mellény és a rohamsisak, míg a felnőttek nosztalgiával vették újra kezükbe azokat a hatástalanított fegyvereket, melyekkel egykor, sorkatonaként a hazát szolgálták. Sokan meséltek régi élményeikről, és elmondták, szívesen visszamennének katonának. Így nem csoda, hogy nagy volt az érdeklődés az önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt, a fiatalok pedig a szerződéses szolgálatvállalási, valamint a továbbtanulási lehetőségekről kérdezték a toborzókat.
Fotó: Fajd Bence hadnagy és a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2