Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Bajban lévőn segített a Veszprém megyei tartalékos katona
2018.08.10. 10:28 , Singer Éva hadnagy
Szerdán reggel a Veszprémbe tartó buszon utazott Csóré Jenő önkéntes területvédelmi tartalékos katona, amikor egy fiatal nő rosszul lett. Azonnal a segítségére sietett, és a kiképzés során tanult módszerek szerint elsősegélynyújtásban részesítette az esés következtében megsérül lányt.
„A reggeli busszal jöttem be Veszprémbe. Hirtelen arra lettem figyelmes, hogy egy 16 év körüli lány rosszul lett, előreesett, és beütötte a fejét. Egyedül voltam, aki azonnal felugrott és a segítségére sietett” – meséli szerdai helytállásáról Csóré Jenő. „A tartalékos kiképzés során tanult módszerek szerint megkezdtem az elsősegélynyújtást, majd a hölgy magához tért, én pedig a lehetőségekhez mérten elláttam az esés következtében szerzett sérüléseit. Közben az autóbusz vezetője hívta a mentőket, akik szakszerű ellátásban részesítették a lányt”- mondta a tartalékos katona.

A segítőkész fiatalember közel egy éve, tavaly októberben lett területvédelmi tartalékos katona: „Azért döntöttem úgy, hogy beállok önkéntes tartalékosnak, mert a honvédség volt az álmom. Még 17 éves koromban kértem információt a lehetőségekről egy rendezvényen, pár hónap múlva betöltöttem a 18. életévemet, és azonnal jöttem ide, a toborzó irodába. A tájékoztatás után kitöltöttem a szükséges nyomtatványokat, aztán szeptember végén kaptam egy behívó parancsot, hogy október elején vonuljak be kiképzésre Várpalotára, ahol betekintést nyerhettem a honvédség életébe. Nagyon sok volt a kihívás, de temérdek tudást kaptam, amit a civil életben is, bármikor tudok használni. Azt hiszem, jó példa erre a szerdai eset”- fejtette ki a véleményét a fiatalember.

Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Veszprémi Előkészítő Részlegének vezetője kiemelte: „Nagy büszkeséggel tölt el, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos katonánk azonnali elsősegélynyújtást tudott nyújtani. Ez egy visszaigazolás abból a szempontból, hogy a kiképzéseket jól csináljuk, hiszen tudta alkalmazni azokat az ismereteket, amit az egészségügyi képzés során gyakorolt és megtanult.”

Fotó: 3.TÉK
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2