Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Háromszor kilencven és 85 a ráadás
2018.09.06. 08:36 , 4.TÉK
Sem matematikai feladvány, sem totó, hanem életkorok: a nyár utolsó és az ősz első napjaiban több nyugállományú bajtársat köszönthettek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári kollégái.
Kaposváron szeptember 4-én a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak klubjában két kilencven éves veteránt ünnepeltek a megjelentek. Pető László nyugállományú alezredes, klubelnök köszöntötte Tóth Illés nyugállományú őrnagyot és Sikes János nyugállományú törzszászlóst. A Magyar Honvédség részéről Horváth Jenő őrnagy és Mészáros Károly őrnagy, a KIKNYP kaposvári központjának katonái köszöntötték a születésnaposokat, akik a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök emléklapjait is átvették.

Tóth Illés már 1950-től – akkor még a rendőrség állományában – katonai nyilvántartóként tevékenykedett. 1952-ben került át az akkori idők hadkiegészítésének területére: meghagyási, kiegészítési és személyügyi területeken dolgozott. 1979-ben vonult nyugállományba a Somogy Megyei Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság személyügyi osztályvezető-helyetteseként.

Sikes János 1949-től erősítette a Magyar Honvédséget. „Vasas” végzettségének és tapasztalatának köszönhetően fegyvermesterként szolgált 1980-as nyugállományba vonulásáig Kiskőrösön, Dombóváron, Marcaliban és Kaposváron.

A rendezvényen az ünnepelteket a Somogy Megyei Nyugdíjas Szövetség képviseletében Máj Péter köszöntötte, míg a nyugdíjasklub ajándékait Pető nyugállományú alezredes adta át a klub ma is aktív, kilencven éves ünnepeltjeinek.

Szintén 90. születésnapját ünnepelte augusztus 31-én a marcali Guzsvinecz Ferenc nyugállományú zászlós: az ünnepeltet felesége társaságában a jeles napon Mészáros Károly őrnagy köszöntött. A mesélő kedvű zászlós több fordulópontot is magáénak tudhat életében. A Somogy megyei Gadányban született fiatalt már 1945-ben, a II. világháború zűrzavaros napjaiban, 17 évesen kényszersorozták. Szerencsére csak az ország nyugati határáig jutott, ahol hadifogságba esett. A hadifogolytáborban élet-halál között lebegett, de édesanyja utána utazott, és a gondviselésnek is köszönhetően életben vihette haza fiát szülőfalujába. Ferenc süttöri sorkatonai szolgálatát követően a 36. műszaki zászlóalj elhelyezési szolgálatának vezetője volt 1953-tól huszonöt éven keresztül, 1978-as nyugállományba vonulásáig. A marcali belső laktanyát utolsó csavarjáig ismerő zászlós különlegesen nehéz időszaknak nevezi, amikor az 1968-ban Csehszlovákiába vonuló alakulat visszamaradó állományának parancsnokának jelölték ki. Nyugállományba vonulását követően családjának élt, segítve fényképész felesége munkáját is. Az utóbbi években kétszer is stroke-on esett keresztül, de erős akaratának, az egészségügyi ellátásnak és a család segítségének köszönhetően felépült. Sajnálja, hogy a mozgása korlátozottá vált, látása pedig nagyon meggyengült, hiszen a világ dolgai, történései még mindig foglalkoztatják a szépkorú zászlóst.

A születésnapos veteránok sora nem lenne teljes, ha egy „fiatalabb korosztály” megünnepléséről nem adnánk hírt. Id. Vogel József nyugállományú főtörzszászlóst taszári otthonában üdvözölték a kaposvári érdekvédők 85. születésnapja alkalmából. Az örökifjú fafaragóművész a taszári vadászrepülő ezred ejtőernyős szolgálatfőnökeként közel harminc katonai szolgálattal a háta mögött vonult nyugállományba. Otthonának fala különleges faragványokkal, elismerésekkel díszített, melyekhez a művész egy-egy történetet is mellékel. Több társa mellett nevéhez köthető a taszári repüléstörténeti gyűjtemény létrehozása és gondozása is. A Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesületének aktív tagjának munkáját a honvédelmi miniszter is elismerte, többek között megkapta a Honvédelemért kitüntető cím II. fokozatát, az Aranykor kitüntető cím ezüst és bronz fokozatát, valamint 1998-ban előléptették a legmagasabb altiszti rendfokozatba is. Művei fellelhetőek országszerte köztereken, hivatalokban, de más országok lakói is gyönyörködhetnek Vógel József faragványaiban. Az előbbi okán kapta meg 2013-ban a Somogy Polgáraiért díjat, az utóbbi kapcsán pedig büszke tulajdonosa Kentucky állam tiszteletbeli ezredesi címének. A honvédség iránti szeretet áthagyományozta fiára, aki őrnagyként már szintén megkapta obsitját, és Taszáron él családjával. Így nem lehetett akadálya annak, hogy a már dédnagyapai címmel büszkélkedő főtörzszászlóst szép családja köszönthesse fel 85. születésnap alkalmából.

Fotó: Ferge Balázs százados, Kováts Nikolett ka.
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2