Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Ez történt 2018-ban
2018.12.21. 08:19 , Smidróczki Róbert főhadnagy
Állománygyűlésen ismertette az elért eredményeket és az év közben elvégzett feladatokat Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnoka, valamint Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka 2018. december 19-én.
Immár hagyományosnak mondható, hogy az év végéhez közeledve, előzetes évösszegző állománygyűlést tartanak Debrecenben. Az idei alkalom mégis rendhagyó volt, hiszen az elért eredményekről, a következő időszakra megfogalmazott célokról Nagy Zoltán alezredes és Czill István alezredes ezúttal közös rendezvényen tájékoztatta a helyőrségben települt katonai szervezetek vezetőit és a meghívott vendégeket.

Papp István, a Csokonai Színház színművészének szavalata után elsőként Nagy Zoltán alezredes tartotta meg tájékoztatóját, melyben rendkívül sikeresnek és eredményesnek ítélte meg a 2018-ban elvégzett feladatokat.

 „Évről-évre jobbak, eredményesebbek vagyunk valamennyi szakterületen! A logisztikai, az informatikai területeken dolgozók tevékenysége révén továbbra is jó munkakörülmények között végezhetjük feladatainkat. A katonai igazgatásért felelős állomány idén is folyamatos munkakapcsolatban állt 6 megyei és 61 helyi védelmi bizottsággal, és a tartalékosok kiírásában is aktív szerepet vállaltak. Emellett pedig sikeresen koordinálták a „Feltöltés 2018” hadkiegészítési gyakorlattal járó feladatokat”- emelte ki Nagy alezredes.

 A parancsnok kiemelte, milyen sikeresen végezték feladataikat a hadisírgondozásért és a honvédelmi nevelésért felelős szaktiszt és az önkéntes tartalékos katonák, akik a levéltári kutatások folytatása mellett, újabb sírok feltárásban, felmérésben is részt vettek. A hadisírgondozó tiszt koordinálásával, több, megyében működő középfokú oktatási intézmény vett részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében végezhető hadisírgondozásban, melynek során 5 intézmény 73 tanulója működött közre a Debreceni Köztemető és a Hősök Temetője hadisírjainak és hősi emlékeinek karbantartásában. Az érdekvédelmi részleg az idei évben is a lehető legnagyobb odaadással és empátiával kezelte a gondoskodási körükbe tartozó mintegy 900 fő felmerülő problémáit, a kérelmeket, a szociális segélyezést és a kegyeleti feladatokat. Az alezredes a toborzásról is beszélt, amely véleménye szerint többek között a jó kommunikációs stratégia, a hiteles tájékoztatás és a katonai toborzók szakmai illetve kommunikációs felkészültségének, a kemény és következetes munkájának az eredménye. Ennek is köszönhető, hogy idén 254 fő vonult be a megyéből szerződéses katonai szolgálatra, további 242 fő pedig önkéntes tartalékosként vállalt szerepet a honvédelemben.
 „Számos olyan dolog történt velünk ebben az évben a területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztése során, amire büszkék lehetünk” –kezdte beszédét Czill István alezredes.

 „Az egyik legfontosabb feladatunk a tartalékos szolgálatot vállaló katonák alapfelkészítésének végrehajtása volt. Idén 43 alkalommal hívtunk be tartalékos katonákat felkészítésre, akik 95 kiképzési napon sajátították el az előírt ismereteket. A 10 modulos alapfelkészítés követelményeit 71 fő területvédelmi tartalékos katona teljesítette. A kiképzéseket igyekszünk rugalmasan tervezni, élményszerűvé tenni, ezáltal is megismertetni és megkedveltetni a civilekkel a katonai hivatást. Ennek sikerét talán bizonyítja az is, hogy a területvédelmi századokban szolgálók közül idén heten vállaltak szerződéses katonai szolgálatot, négyen műveleti tartalékos jogviszonyt létesítettek, egy fő pedig immár honvédségi közalkalmazottként dolgozik”- mondta el az alezredes.

 A zászlóaljparancsnok azt is kiemelte, hogy a területvédelmi tartalékosok a felkészítések mellett idén is részt vettek számos toborzást támogató feladatban, emellett nyolc alkalommal teljesítettek katonai tiszteletadást nemzeti ünnepeink alkalmából szervezett eseményeken. A megyei kötelék létszáma hamarosan eléri a 350 főt, náluk kezdődött meg elsőként a tartalékosok felkészítése és a megyei kötelék kapott elsőként hagyományőrző zászlót 2017-ben, továbbá világbajnok sportoló és életmentő katona is van a soraikban.
 A parancsnoki tájékoztatót követően – immár egyfajta hagyományként – elismerték azon személyek és szervezetek munkáját, akik tevékenységükkel huzamosabb ideje hozzájárulnak a két alakulat által kitűzött célokhoz és eredményekhez. A rendezvény második felében pedig a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep, amiről Orosz György humorista gondoskodott.
Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2