Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
I. világháborús hadisír közös gondozása Válon
2019.07.01. 12:32 , Nagy Pál Bence hadnagy

Szent László napjához kapcsolódóan egy I. világháborús elhanyagolt hősi sírt tettek rendbe június 28-án az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központ és az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái a Fejér megyei Válon.

 

Péntek reggelre némileg enyhült a rekkenő hőség, mikor Székesfehérvárról útnak indultunk hárman „kiegesek”, hárman pedig az MH 43. NJ HVTE -től, hogy egy tavaly megkezdett közös hadisírgondozói akciónkat most Fejér megye egy másik településén folytassuk. Tavaly ősszel halottak napját megelőzően három kis településen Csákváron, Szabadbattyánban és Mohán gondoztunk hadisírokat, idén Szent László lovagkirály, a katonák és határőrök védőszentjének napjához kapcsolódóan egy elfeledett első világháborús hősi síremlék helyrehozását tűztük ki célul. Vál római-katolikus temetőjének dél-nyugati felében egy lakossági bejelentést követő korábbi temetőbejárás során figyeltünk fel egy síremlékre, melyet orgonabokrok és akácfák annyira körbe nőttek, hogy szinte már nem is látszott. A közvetlen közelében spontán temetői hulladéklerakó alakult ki. A munkába előzetesen bevontuk a temetőgondnokot és Vál község önkormányzatát, akik a munkát megelőző napon gondoskodtak a hulladéklerakó áthelyezéséről. Ezúton köszönjük a segítségüket.

Lelkes csapatunk rövid eligazítást követően azonnal neki látott a síremlék kiszabadításának: eltávolítottuk a sír köré nőtt növényzetet, akácokat vágtunk ki, orgonabokrokat nyestünk meg, gyökereket ástunk ki, majd hozzá láttunk a márvány obeliszk alapos megtisztításának. A munka megkoronázásaként újra festettük a sírfeliratot, hogy azt a temetőbe érkezők messziről láthassák: ISMERETLEN KATONA 1914-18.

 

Hogy kire vagy kikre utalhat a felirat azt különböző levéltári forrásokból tudjuk rekonstruálni: Bencze András magyar honvéd (+1917. november 20.), a 19. honvéd gyalogezred katonája; Major Kálmán (1915. július 28.), a császári és királyi egészségügyi csapata 17. egészségügyi osztagának egyévi önkéntes gyógyszerésze; a császári és királyi 3. bosnyák gyalogezred katonája, Cvjetic Nikon (+1915. január. 6.) és egy orosz fogoly, Mukorov Samuel (+1916.07.02) azok a személyek, akiket a források alapján a váli római-katolikus temetőben temettek el az első világháború idején.

Miután elkészültünk az obeliszk és környezetének rendezésével, koszorút helyeztünk el a két katonai szervezet nevében. Az Ismeretlen katona sírja most már méltó módon hirdeti a hősi halottak emlékezetét.

 Fotó: A szerző felvételei

 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2