Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Tizenöt éve önkéntesen
2019.11.08. 09:49 , Smidróczki Róbert főhadnagy
A Magyar Honvédség önkéntessé válásának 15. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést november 4-én a debreceni Nagysándor József Laktanyában. A rendezvényt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni, 2. Katonai Igazgatási Központja szervezte középiskolás diákok részvételével.

Az eseményen résztvevőket Nagy Zoltán alezredes, a központ parancsnoka köszöntötte, aki röviden visszatekintett az utolsó sorkatonák leszerelése óta eltelt másfél évtizedre. Jelenleg a Magyar Honvédség utánpótlásának biztosítása kizárólag toborzás útján történik. A seregnek tehát a munkaerőpiacon is helyt kell állnia – hangsúlyozta az alezredes. A jelentkezők száma Hajdú–Bihar megyében a kezdetektől fogva kiemelkedő. Hamarosan bevonul a megye 2500. szerződéses katonája, továbbá (eddig) több mint ezren vállaltak a térségben tartalékos katonai szolgálatot.

 

A rendezvényen Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka pályafutásának kezdetét elevenítette fel, amikor szakaszparancsnokként maga is dolgozott sorkatonákkal. Úgy véli, a szolgálatnak volt egyfajta szocializációs szerepe is, hiszen a különböző társadalmi rétegekből érkező sorkatonák együtt végezték feladataikat, ezáltal megtanultak csapatban gondolkodni és alkalmazkodni egymáshoz. A leszerelést követően ennek a civil életben is nagy hasznát vették.

 

Szloszjár dandártábornok gondolatai után a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény gyűjteménykezelője, Nagy Péter tartalékos főhadnagy bemutatta a fiataloknak a hadkötelezettség történetét. A 136 évet felölelő előadás mellett korhű tárgyakkal, eszközökkel igyekeztek visszaidézni számukra ezt az időszakot. A kiállításon természetesen a Magyar Honvédség legújabb fegyverei is helyet kaptak.

Fotó: a szerző képei 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2