Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Méltó nyughelyen a katonahősök
2019.12.12. 13:16 , Márton Boglárka hadnagy

Tizenkilenc magyar és egy német katona földi maradványait emelték ki egy tömegsírból a kaposvári Keleti temetőben. A második világháború áldozatai már méltó nyughelyen, a Hősök temetőjében pihennek, nemrég pedig katonai tiszteletadás mellett újraszentelték sírjaikat.


A hősi halált halt katonák emlékének ápolása minden nemzet alapvető erkölcsi feladata – mondta a helyszínen Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság osztályvezetője. Hozzátette: a hadisírok hidat képeznek a múlt és a jelen generációi között azt üzenve, hogy elődeink hősiesen helytállva tették a kötelességüket.

 

Somogy megye 1944-ben vált hadszíntérré, a szovjetek 1944. decemberében foglalták el Kaposvárt. A hős katonák annak a helyőrségnek a tagjai voltak, akik a menekülés vagy a feladás helyett a küzdelmet választották.

Az emlékhelyeket a HM Katolikus Tábori Püspökség képviselői szentelték újra, majd az ünnepségen résztvevő katonák elhelyezték a sírokon az emlékezés virágait.

Fotók: Koncsek Barna főhadnagy 

Forrás: Sonline.hu, kaposvarmost.hu 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2