Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Itt a lehetőség, itt vannak az emberek
2020.06.11. 08:16 , Révész Béla / honvedelem.hu
Nagykanizsán is toborzópontot nyitott a Magyar Honvédség. A június 10-ei átadáson jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

A magyar katonák tevékenysége a koronavírus-járvány első hulláma alatt jól láthatóan előtérbe került. Helytállásuk még inkább növelte társadalmi elfogadottságukat és megbecsülésüket, a Magyar Honvédségbe szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonának jelentkezők száma pedig jelentősen megnőtt. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta, hogy a növekedés ugrásszerűnek nevezhető. „A jelentkezők száma két és félszerese volt az évnek ebben a szakaszában, mint tavaly. Nagyjából 2500-an jelentkeztek katonának, abból kilencszázan már meg is kezdték azt az alapkiképzést, ami szükséges ahhoz, hogy szerződésesek legyenek. Ez nem véletlen, hiszen a járvány elleni küzdelem első csatájának sikeres megvívásában a Magyar Honvédség kiemelkedő és elengedhetetlen szerepet játszott, és ezt jól látják az emberek. Vonzó lett ma katonának lenni, tisztelet övezi a magyar honvédet, ezért van az, hogy egyre többen szeretnének csatlakozni” – fogalmazott Németh Szilárd.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a járvány első hulláma után a gazdaság újraindítását célzó programban, a munkanélküliség felszámolásában kiemelt szerepet kap a Magyar Honvédség, amely jelenleg is az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb foglalkoztatója. Mint mondta, megteremtették annak a lehetőségét, hogy akik a járvány miatt vesztették el a munkájukat, azok úgynevezett speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezhetnek. Ez egy könnyített bejutást jelent a seregbe, könnyített orvosi vizsgálattal. A hat hónapos alapkiképzés alatt a jelentkezők bruttó 161 000 forint juttatást kapnak, teljes ellátással, utazási költségtérítéssel. „Utána, ha úgy normalizálódott a helyzet, hogy a régi munkahelyükre vissza tudnak menni, akkor azt minden elkötelezettség nélkül megtehetik, ha még maradnának, akkor ebben a rendszerben újabb hat hónapos szerződést tudnak vállalni, de már hat hónap után is lehet szerződéses vagy hivatásos katonának állni annak, aki megfelel a magasabb, erősebb követelményeknek” – mondta a tárca parlamenti államtitkára.

Legutóbb márciusban, Csepelen adtak át toborzóirodát, és az ottani jelentkezési számok is azt tükrözik, hogy egyre nagyobb az igény az országos pontok bővítésére. Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta, a helyszín kiválasztása az új toborzóközpont esetében nagyon is tudatos volt. Rámutatott, hogy Zala megyében a munkanélküliségi ráta magasabb az országosnál, a Magyar Honvédség pedig tud élni ezzel a lehetőséggel. „Itt van a lehetőség, itt vannak az emberek, így fel tudjuk tölteni azokat a hiányzó beosztásokat, ami nagyon fontos a Magyar Honvédség számára. Így nem csak a helyiek járnak jól, hanem a sereg is. A toborzópont átadása mindenkinek hasznára lesz” – hangsúlyozta Böröndi altábornagy.

A toborzópont átadásán részt vett Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott, valamint Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is. A toborzópontnál Balogh László polgármester átadta Böröndi altábornagynak Nagykanizsa 1848/49-es szabadságharcos lobogójának másolatát, amelyet az újonnan nyitott irodában őriznek majd. 

 

A létesítmény már avatásán megkezdte működését, ekkor került sor Csermák Tamás középiskolai tanár önkéntes területvédelmi tartalékos szerződéskötésére.

 

Fotó: Kertész László

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2