Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Futással emlékeztek a Hősökre
2019.06.05. 15:27 , Smidróczki Róbert főhadnagy

Sikeresen teljesítették a kitűzött távot az „Emlékfutás a Hősökért Tavaszi Toborzó Hadjárat” programsorozat részeként szervezett váltófutás résztvevői. Az ünnepélyes befutóra 2019. május 31-én került sor Debrecenben a Medgyessy sétányon.

273 megtett kilométer, 18 érintett település, 17 koszorúzással egybekötött megemlékezés a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából, 16 toborzó rendezvény, rengeteg érdeklődő és látogató. Ekképp lehetne röviden, a számok segítségével összefoglalni az „Emlékfutás a Hősökért Tavaszi Toborzó Hadjárat” elnevezésű, 2019. május 27-31. között megrendezett programsorozatot.  

„A Magyar Honvédség Hajdú-Bihar megyében szolgáló katonái nem mindennapi módon, váltófutással és ünnepi koszorúzásokkal emlékeztek meg azon katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért.” – tudtuk meg Nagy Zoltán alezredestől, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjának parancsnokától. „A Magyar Hősök Emléknapjához kapcsolódó programsorozat célja - a hősökről történő méltó megemlékezés mellett - a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a katonai hivatás, az önként vállalható katonai szolgálatformák bemutatása valamint a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítése. Ennek érdekében a váltófutás során érintett településeken katonai toborzó rendezvények is várták az érdeklődőket, ahol a lakosság testközelből találkozhatott a katonákkal, megismerhették mindennapjaikat, kézbe foghatták az általuk használt technikai eszközöket, betekintést nyerhettek a Magyar Honvédség életébe, feladatrendszerébe. Szerencsére a lakosság nagyon pozitívan fogadta kezdeményezésünket, minden helyszínen voltak olyan lelkes vállalkozó kedvűek, akik a településen belül csatlakoztak a futókhoz, illetve a szervezett bemutatókat is sokan tekintették meg.” – fogalmazott a parancsnok. A Debrecenből indult váltófutás 273 kilométer megtételét követően május 31-én érkezett vissza a megyeszékhelyre. A futókat Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere fogadta a Medgyessy sétányon és – csakúgy, mint az érintett települések vezetői - emlékszalagot kötött fel az általuk vitt stafétabotra.

A rendezvény a Császári és királyi 39. gyalogezred emlékművénél folytatódott. Komolay Szabolcs alpolgármester beszédében az elmúlt évszázadok hősi halált halt katonái mellett a jelenkor honvédeit is méltatta, akik napjainkban állnak helyt hazánk területén, illetve a világ számos pontján. Az ünnepi megemlékezést követően az önkormányzat képviselői, állami, civil és rendvédelmi szervezetek helyezték el a megemlékezés virágait.

 

A délután további részében a felhőtlen szórakozásé lett a főszerep. A sétányra kilátogatók körében nagy sikert aratott a Debreceni Helyőrségi Zenekar térzenéje, a Debreceni Honvéd Táncegyüttes műsora, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoportjának akrobatikus elemekkel átszőtt alaki bemutatója, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc bemutatója, valamint Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület produkciója.

Fotók: Smidróczki Róbert főhadnagy, Várkonyi Zsolt zászlós

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2