Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Iskolai Közösségi Szolgálat Csornán
2018.04.20. 14:28 , 8. KIÉI
Hadisírgondozási feladatokat végeztek a csornai Hunyadi János Szakközépiskola tanulói április 19-én. Hat tanuló vállalkozott arra, hogy a napi tanórák fáradalmait aktívan kipihenve, három órát a helyi Szent Antal temetőben lévő hadisírok és környezetük gondozásával töltsön.
Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai által szervezett közösségi szolgálat megkezdése előtt Orosz László Sándor százados adott rövid hadtörténelmi áttekintést a környéken zajlott világháborús eseményekről, valamint a hadisírok megőrzésének fontosságáról. „A hadisírok nemzetünk megpróbáltatásokkal teli történelmének fizikális jelei: a bennük nyugvó hősök áldozata arra kötelezi a mai katonákat, hogy hűséggel szolgálják és védjék hazánkat, otthonunkat, mert számunkra ez a föld adatott, itt élnünk, halnunk kell” - hangsúlyozta a százados.
A még meglévő hadisírok felkutatása, nyilvántartásba vétele folyamatosan zajlik az országban. A különböző veszteségi kimutatások, anyakönyvi bejegyzések eredményeként a csornai Szent Antal temetőben ismét védelem alá került egy hadisír. Az 1945. február 22-én, 28 éves korában hősi halált halt Kovács István honvéd Sopron előző napi bombázása során a Liberátor kötelékeket kísérő vadászrepülőktől kapott lövést, melybe másnap belehalt. A hadisírgondozást végző tanulók munkájának eredményeként ezúttal az ő elhagyatott sírja is megújulhatott. A szorgos diákkezek további négy hadisír környezetét tették rendbe, tisztították meg a sírköveket, végezték a feliratok újrafestését. A fáradságos munka végeztével katonák és diákok közösen gyújtottak mécsest Kovács István honvéd sírjánál, fejet hajtva a temetőben nyugvó valamennyi hősi halott emléke előtt.
Fotó: Orosz László Sándor százados
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2