Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz
2020.05.18. 10:32 , Szöllősi Gergely hdgy.
Jelentős növekedés tapasztalható a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők létszámában, de a civilek körében – látva a tartalékos állomány aktivitását az idősotthonok fertőtlenítésénél – a tartalékos szolgálati forma is egyre népszerűbb. Az állományba kerülés folyamatát a korlátozások megnehezítették, így a toborzóknak alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta érvénybe lépő korlátozások az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok toborzási folyamatát is érintették. Erre a szolgálati formára jelentkezők számára háziorvosi vizsgálat és pszichológiai teszt beszerzése szükséges, a jelenlegi helyzet azonban kihívások elé állította a toborzókat. A jelentkezők nehézkesen, csak az enyhítéseknek, illetve egyes háziorvosok és pszichológusok önálló vállalásának köszönhetően tudták megoldani a vizsgálatok lefolytatását.

 

A toborzást végző MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság számára elengedhetetlen volt, hogy alkalmazkodjon a fennálló helyzethez és áthidaló megoldásokat dolgozzon ki a rendszerbe kerülés folytonosságának biztosítása érdekében.

Ahol az iroda berendezkedése alkalmasnak bizonyult rá, hamar lehetővé tették, hogy az objektum területén belül, de jól elkülönítve, az egészségügyi előírásokat betartva a jelentkezőkkel egyesével foglalkozzanak és a háziorvosi, valamint pszichológiai vizsgálat is helyben történjen. A leendő tartalékosokat külön helyiségekben vizsgálta egy kiérkező háziorvos, majd pszichológus foglalkozott velük, így a tesztek kitöltése, a készülékes vizsgálatok és a személyes elbeszélgetések izolálva, de egy helyen történtek.

Több megyeszékhelyen, ahol a toborzó irodák kialakítása mindezt nem tette lehetővé, még körültekintőbb módszert dolgoztak ki a toborzók. Kaposváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és Pécsett már sikerült a kollegáknak olyan szakmai partnereket találniuk, akik vállalták az együttműködést új pszichológiai vizsgálati megoldások tesztelésében. Ennek keretén belül a jelentkezők előre egyeztetett időpontban érkeznek a toborzó irodába, ahol a katonák – maszkban és gumikesztyűben – a szükséges eszközökkel ellátott külön helyiségbe kísérik őket, a pszichológiai vizsgálat pedig online módon történik az otthonából dolgozó pszichológus és a teremben egyedül tartózkodó jelentkező között. A szakember valós időben küldi meg a kitöltendő teszteket, instruálja a vizsgálati eszközök használatát és webkamera használatával lefolytatják a személyes elbeszélgetést is. Egy katona a helyiségen kívül folyamatos a szakember és a jelentkező rendelkezésére áll, amennyiben segítségre lenne szükségük. A pszichológus ezzel a módszerrel teljes körű vizsgálatot tud lefolytatni, majd annak eredményét eljuttatja a toborzókhoz. A tapasztalatok alapján a teljes folyamat egy órát vesz átlagosan igénybe, így a jelentkezőket eszerint tudják előre egyeztetett időpontokra behívni.

„Bár jelen megoldásokat a kényszer szülte, hatékonysága alapján néhány módszer alkalmazása hosszú távon is a toborzási folyamat részévé válhat” – mondta Durgó Tamás őrnagy, a Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztálya megbízott vezetője.

Rövid távú cél, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezők felvételi eljárása – amennyiben szükséges – az országban mindenhol online valósulhasson meg, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása már folyamatban van a kezdeti tapasztalatok feldolgozása alapján.

A felvételek a budapesti Alkotás utcai toborzó irodában készültek.

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2