Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Ünnepélyes megnyitóval indult a Lehár Antal 145 Emlékév Szombathelyen
2021.02.23. 08:41 , Dévényi György Sándor hdgy.

Széles körű összefogás eredményeként indult el február 21-én az emlékév programsorozata, melynek részeként Lehár Antal ezredesről idén közel 30 eseménnyel fognak megemlékezni Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint a határon túli területeken, Ausztriában.

Lehár Antal ezredes az I. világháborúban szerzett katonai érdemei mellett a háborút követő, 1919-1921 közötti zűrzavaros időszakban igyekezett fenntartani a rendet és fegyelmet reguláris csapataival a történelmi Moson, Sopron, Vas és Zala vármegyékben, egyben biztosította Magyarország nyugati határait.

 

Számos szervezet és egyesület segíti a rendezvények szervezését, köztük Fülöp András hadszíntérkutató, a Grádics Egyesület vezetője, aki a kutató, szervező munka irányítását végzi, és állítja össze az éves programsorozatot. Külföldi támogatóként pedig az Ausztriai Magyar Kultúrház Centrum és a Fekete Kereszt-Hadisírgondozó Szervezet támogatja a munkálatokat.

 

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Kovács Györgyi, a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője, aki Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott nevében is köszöntötte a résztvevőket. A vírushelyzet miatt online mondott köszöntőt Wolfgang Wildberger nyugállományú ezredes, az osztrák Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője. A Magyar Honvédséget Babos Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője és Sásdi Imre alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka képviselte.

Az esemény alkalmából Szombathely és Sopron képviselői emléktáblát vettek át az emlékév szervezőjétől, Fülöp Andrástól.

 

Fotó: Szakonyi Eszter

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2