Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
175 kilométeres kihívás (felül)teljesítve
2023.03.22. 18:09 , Krizbai Diána hadnagy

Extrém vállalással, kevesebb mint 1 nap alatt lefutva, 125 százalékosan sikerült teljesítenie alakulatunk egy csapatának a Magyar Honvédség 175 kilométeres kihívását. 

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP), mint toborzásért felelős alakulat számára egyértelmű volt, hogy csatlakozni kíván az éves toborzókampány indításán bejelentett kihíváshoz. Sok kolléga már február eleje óta futja a kilométereket egyénileg vagy csapatban, hogy április 7-ig, - Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – összegyűjtsék a 175 kilométert.

Időközben egy olyan csapat is alakult, amely extrém vállalásra szánta el magát: egy nap alatt akarták lefutni a 175 kilométeres távot. Kollégáink március 21-én hajnali 3 órakor startoltak Szombathelyen a Csónakázó-tó (a helyiek számára csak Csótó) partján.

A négy fős csapatban Babos Sándor őrnagy, Vén Csaba őrnagy, Szily Béla főhadnagy és Kalapos Dávid őrvezető fejenként 43,75 kilométert (megjegyzés: a maratoni táv „csak” alig több mint 42 kilométer) futottak váltóban, hogy meglegyen a 175 kilométer. Sőt, mindenre felkészülve egy tartalék futóval is készültek. Ferge László őrnagy szintén lefutott a 43,75 kilométeres távot, így valójában csapatunk jócskán felül is teljesítette az elvárást: 218,75 kilométer lett az összteljesítmény. Az egy napos teljesítés is sikerült, a váltóban, folyamatos futással 15 óra 47 perc alatt mind az öten lefutották a kijelölt távot. Az utolsó kört együtt tették meg, így a célban közösen ünnepelhették a sikert.

Babos Sándor őrnagy még a délelőtt folyamán kevésbé fáradtan a katonai sajtónak nyilatkozva azt mondta: a kihívás teljesítése mellett a másik cél a példamutatás, hiszen a toborzók minden nap fiatalokkal – többek között kadétokkal is – foglalkoznak.

Ferge László őrnagy pedig azt emelte ki: „a legjobb mindig személyes példával elől járni, illetve itt most futni… már csak azért is, mert szerintem a honvédelmi nevelés a sikeres toborzás alapja”.

A kezdeményezés egyébként olyan népszerű volt, hogy többen is szerettek volna részt venni a nem mindennapi kihívásban. Reggel 8 órakor egy rövidebb távra Vámos Zoltán Vas vármegyei főispán; dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója; Nyima Tamás bv. dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka; dr. Baán Mihály alezredest, a Vas Vármegyei Védelmi Bizottság titkára és dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző is csatlakozott futóinkhoz.

 

Mindemellett toborzóink a honvédelmi nevelés keretében és persze többek között toborzás céljából iskolásokat is megszólítottak a sporteseményre. Így testnevelés órájuk keretében a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola diákjai is részt vehettek a honvédségi kihíváshoz.

A Pécsi Tudomány Egyetem Egészségtudományi Kar gyógytornász szakos diákjai pedig Tape-szalagokkal álltak készenlétben a táv sikeres teljesítése érdekében. A szalagokra volt is szükség, de szerencsére sérülés nélkül sikerült célba érni.

Durgó Tamás alezredes, alakulatunk parancsnoka és az egész állomány nevében gratulálunk kollégáinknak ehhez az emberfeletti teljesítményhez!

Fotók: Dévényi György főhadnagy, Szováthy Kinga 


toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2