Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Simonyi óbesterre emlékezve
2023.09.19. 09:16 , Smidróczki Róbert százados

Tizenöt éve annak, hogy a debreceni toborzó iroda épülete felvette Simonyi József ezredes, a legendás hírű huszártiszt nevét. A jubileumi évfordulóra az idei évben kiállítással, rendhagyó történelemórával, emléktúrával, illetve koszorúzással emlékezik meg az iroda állománya.

 

Másfél évtizeddel ezelőtt, néhai Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány és a Simonyi Óbester Regionális Szervezet akkori elnöke kezdeményezte, hogy a Magyar Honvédség Debrecenben működő Toborzó Irodájának épülete felvegye barbácsi és vitézvári báró Simonyi József ezredes, ismertebb nevén Simonyi óbester, legendás hírű huszártiszt nevét. A névadományozó ünnepségre a Honvéd Vezérkar főnök parancsa alapján, Simonyi óbester Debrecen városába érkezésének 190. évfordulóján, 2008. szeptember 23-án került sor.

Az azóta eltelt években katonák aktívan részt vettek Simonyi Óbester örökségének ápolásában. Idén négynapos rendezvénysorozattal adózik az iroda állománya a névadó emlékének, melynek első állomásaként 2023. szeptember 18-án a az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, és a Bocskai István Bajtársi Egyesület közös szervezésében Simonyi óbesterről készült kiállítás megnyitóját tartották a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Nagytermében.

A rendezvény kezdetén Dr. Kovács Béla Lóránt, a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Gulyás Szabolcs százados, megbízott irodavezető hangoztatta a megemlékezés fontosságát. Mint elmondta, Simonyi József ezredes a civil kurázsit megbecsülő, közösségi építő ember volt, bátorságát kiváló katonai felkészültsége támasztotta alá. Az általa képviselt értékek nemcsak korszerűek, hanem közösség- és jövőépítőek voltak Debrecen számára, ezért fontos, hogy a toborzó iroda állománya, a jelen kor katonái is ismerjék Simonyi Óbester életét, példaértékű munkásságát és tetteit.

A köszöntőbeszédek után Oláh László nyugállományú alezredes, a Bocskai István Bajtársi Egyesület aktivistája emlékezett meg Simonyi Óbester életútjáról és Debrecenhez fűződő viszonyáról. Felelevenítette Simonyi Óbester katonai tetteit, valamint a városért tett erőfeszítéseit, a róla elnevezett út megépítését, fásítását, a Hadi Árvaház létesítését, az első hadijátékok szervezését, és a Nagyerdő hasznosításának, valamint a gyógyfürdő építésének javaslatát is. Ezt követően a Debrecen Helyőrségi Zenekar közreműködésével került sor a kiállítás megnyitójára, amely október 6-ig ingyenesen látogatható a könyvár épületében.

 

A megemlékezések sora a hét további napjain is folytatódik. A debreceni középiskolások szeptember 20-án rendhagyó történelemóra keretében ismerkedhetnek meg Simonyi óbester életútjával. Másnap a Debreceni Nagyerdő Sportkör szervezésében Simonyi Emléktúrára kerül sor, melynek végállomása a debreceni toborzó iroda épülete lesz, ahol katonai- és civil szervezetek képviselői koszorúzzák meg az épület falán található emléktáblát.

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2