Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Idén is tanulmányi ösztöndíjra pályázhatnak a tartalékos katonák
2024.04.11. 08:01
Ösztöndíjpályázatot hirdet az Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnöksége (HVK SZCSF) olyan önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák számára, akik felsőoktatásban tanulnak vagy szakképző iskolába járnak. Az ösztöndíjra azok is pályázhatnak, akik már nagykorúak és a következő időszakban tartalékos szerződést kötnek a honvédséggel. A beérkezési határidő 2024. június 1.

Ösztöndíjszerződés azzal a tartalékossal köthető, aki vállalja meghatározott végzettség, vagy szakképzettség megszerzését és legalább a támogatott tanulmányokkal megegyező ideig fenntartja a jogviszonyát – akkor is, ha a képesítést végül nem szerzi meg. Az önkéntes műveleti tartalékosoknak az alapkiképzés teljesítését, az önkéntes területvédelmi tartalékosoknak pedig az alapfelkészítés elvégzését kell vállalnia 1 éven belül, valamint beosztásra történő felkészítéshez az önkéntes tartalékos tiszti vagy altiszti alaptanfolyam mindkét moduljának teljesítését, amely egyébként előnyt jelent a szerződéses állományba jelentkezéskor.

Bárki pályázhat, aki tartalékos jogviszonnyal rendelkezik és felsőoktatási intézmény, vagy szakképző iskola tanulója. Ha valaki még nem tartalékos, az ösztöndíjszerződés megkötéséig jogviszonyba kell lépnie. A pályázatoknak 2024. június 1-ig kell beérkezniük „ÖT Ösztöndíj Pályázat” megjelöléssel, kizárólag postai úton a HVK SZCSF csoportfőnökének, Deme Balázs ezredesnek címezve. (HVK SZCSF, 1135 Budapest Lehel u. 35-37. vagy 1885 Budapest Pf. 25.)

 

Az ösztöndíj az ösztöndíjszerződés megkötésének napjától az ösztöndíjszerződésben meghatározott végzettség vagy szakképzettség megszerzéséig az önkéntes tartalékos szolgálati viszony fennállása alatt illeti meg az önkéntes tartalékos ösztöndíjast.

A tanulmányi halasztás időtartamára az önkéntes tartalékos ösztöndíjast nem illeti meg ösztöndíj.

Az ösztöndíj havi mértéke az adott félév vagy tanév kezdetének időpontja szerinti minimálbér 30%-a. A minimálbér összege: bruttó 266.800,-Ft 

 

A tényleges szolgálatteljesítés idejére a területvédelmi tartalékosok szerződéskötési díjra (2024-ben bruttó 33.450 Ft), időarányos illetményre és évente rendelkezésre állási díjra jogosultak, utóbbi a mindenkori minimálbérrel megegyező összeg (2024-ben  bruttó 266.800 Ft). Az önkéntes műveleti tartalékosok a tényleges szolgálatteljesítés idejére illetményben és a mindenkori minimálbér 150%-ának megfelelő éves rendelkezésre állási díjban részesülnek (2024-ben  400.200 Ft).

A pályázati felhívás, a pályázáshoz szükséges adatlap lentebb letölthető. 

kapcsolódó tartalmak
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2