Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Huszonhét hősi halott katona maradványai kerültek elő Apagyon
2023.09.12. 09:56 , Márton Boglárka hadnagy
Huszonhét, a II. világháborúban elhunyt magyar honvéd hősi parcelláját tárták fel a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon. A hadisírgondozók bíznak abban, hogy a további vizsgálatok és a lakossági felhívás után végül minden hős katonát sikerül azonosítani.

 

Az augusztus végi, háromnapos terepmunkát a helyi toborzóiroda hadisírgondozó részlege és a nyíregyházi székhelyű területvédelmi ezred tartalékosai segítették. 

Apagy és térsége az alföldi páncéloscsata jelentős színtere volt 1944 októberében, Nyíregyházát véres harcokban foglalták vissza a német-magyar csapatok a szovjetektől. A település köztemetőjében 2020-ban történt az első felmérés, elsősorban egy 1948-ban készült jegyzői jelentés alapján, amelyben név szerint szerepelnek a parcellákban nyugvó katonahősök. A feltárás elsődleges célja a sírokban nyugvó személyek azonosítása, de a múzeum belföldi hadisírgondozó osztály számára kiemelten fontos az is, hogy a hősök méltó nyughelyre, a budapesti Fiumei úti Sírkert 52-es parcellájába kerüljenek. 

 

Baráth Szilárd főhadnagy, az osztály katonája hangsúlyozta: „külön öröm, hogy több Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítő fiatal is csatlakozott a munkálatokhoz a toborzóirodán keresztül.” A temetőben két sorban, összesen huszonhat, a görögkatolikus templomkertben pedig további egy katona földi maradványait találták meg, így a feljegyzés hitelesnek bizonyult.

A sírokból előkerült 7 darab 36M Vécsey kézigránát és gyalogsági lőszerek is, ezeket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei vizsgálták meg, és szállították el megsemmisítésre. A katonáknál jellemzően ceruzát és fésűt találtak, az egyik sírból egy 1907/31M Schwarzlose géppuska részei is előkerültek. 

 

A huszonhét exhumált honvéd közül hét személy ismeretlen. Eddig egyedül Kornyicska János honvédet sikerült a nála talált személyi azonossági jegy alapján már a helyszínen beazonosítani. A korábbi jegyzői jelentésben egy mindössze 19 éves katona, Molnár Pál neve is. A megjelölt sírban valóban egy fiatal férfi maradványait találták meg, így feltehetően ez az adat is hiteles. 
Kertész József őrnagy, a nyíregyházi toborzóiroda vezetője hangsúlyozta: már minden vármegyei médiumot értesítettek, az antropológiai vizsgálatok és a személyek beazonosítását követően megkezdik a leszármazottak felkutatását. Bíznak abban, hogy az ősszel közzétett lakossági felhívás célt ér, és a soha haza nem tért hősök családjai végre megtudhatják, mi történt szeretteikkel.

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2